1. Skaff deg Toyota ladekort/-app

Toyota ladenettverk er et av Europas største med mer enn 17 000 ladepunkter bare i Norge. Med Toyotas ladekort og/eller -app har du med andre ord alltid en lader innen rekkevidde, og kan nyte kjøreturen uten bekymring. I tillegg får du alle ladeutgiftene dine samlet på én faktura hver måned – uavhengig av ladeoperatør.

2. Installer ladeboks

Godkjent ladeboks sørger for at du og familien kan sove trygt mens bilen lades trygt. 1. juli 2022 ble det krav til montering av ladeboks ved etablering av nytt ladepunkt. Det anbefales alltid å benytte ladeboks ved regelmessig lading av elbil. Fritidsboliger bør derfor også ha ladeboks. Ladeboks er en god investering i trygghet og sikkerhet, samtidig som det forenkler livet for alle som er på besøk. Vi hjelper deg med installering!

3. Unngå lading fra stikkontakt

Lading av elbil innebærer en høyere belastning over tid enn det en vanlig stikkontakt er dimensjonert for. Derfor bør dette begrenses til nødlading. Det vil si: kun når det ikke finnes noe alternativ – og aldri over natten. I tillegg bør du forsikre deg om at stikkontakten og kursen tåler belastningen.

4. Hurtiglad mellom 20% - 80%

Hurtiglading går raskere desto mindre strøm du har på batteriet. Du får mest fart i ladingen når batteriet er under 20% – og gjerne helt nede i 10%. Det er med andre ord en fordel å vente så lenge som mulig. Etter 80% går ladingen veldig tregt, så med mindre det er helt nødvendig bør du avslutte og slippe andre til.

5. Unngå hurtiglading med iskaldt batteri

Et varmt batteri lader bedre enn et kaldt batteri. Om vinteren bør du derfor lade når du har kjørt litt – og aller helst på slutten av kjøreturen, mens bilen og batteriet er så varmt som mulig. Unngå å starte med hurtiglading på kalde vinterdager før du har kjørt batteriet varmt.

6. Hold jevn fart

Rekkevidde påvirkes av kjørestil. Både full gass og hard bremsing påvirker og korter ned rekkevidden dramatisk, så tilpass kjøringen etter vær- og trafikkforhold. Hold farten jevn og brems kontrollert.

7. Bruk ECO-modus

Det gjør gassresponsen mer følsom, hjelper deg å kjøre mer miljøvennlig og gir lengre rekkevidde.

8. Begrens bruk av varmeapparat

Varmeapparatet krever mye energi. Sete- og rattvarmer gir god varme der du trenger det, og er mye mer energieffektivt over tid. Bruk ECO-varmeapparatmodus, så styrer bilen dette automatisk.

9. Vær en god medbilist

Tilby hjelp hvis du ser noen i knipe, enten det er ladetrøbbel eller andre utfordringer.

10. Ikke lag ladekø

Vær oppmerksom på egen adferd. Det er god ladekultur å flytte bilen så snart du er ferdig ladet, og helst innen du har nådd 80%.

ELVETTREGLENE

Godt elvett gir godt veivett. Derfor har vi laget et knippe råd og tips vi mener gir best mulig utbytte av elbilen din og batterikapasiteten. Vi håper de kommer til nytte – enten det er som sjekkliste, påminnelse, oppfriskning eller ny læring. God tur!

Godt elvett gir godt veivett. Derfor har vi laget et knippe råd og tips vi mener gir best mulig utbytte av elbilen din og batterikapasiteten.